FAQ

FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Meillä olisi maapalsta myytävänä, voiko Nousukiito Oy välittää kohteen eteenpäin?

     -Valitettavasti meillä ei ole välitystoimintaa. Voimme kuitenkin tarjota apua markkinoinnissa.


Nousukiito Oyllä on paljon kohteita huutokaupassa. Myydäänkö kohteet todellakin eniten tarjoavalle hinnasta riippumatta?

     -Kyllä, toistaiseksi kaikki huutokauppakohteet myydään eniten tarjoavalle.


Huutokohteiden kuvauksissa mainitaan muista maksuista. Veloittaako Nousukiito Oy jotain huutohinnan lisäksi?

     -Ei veloita. Normaali kaupankäynti tilanteessa huutomylly veloittaa huutohinnan ja tilittää meille summan josta vähentää provision huutoalustan käytöstä. Korkeimman huudon tehnyt maksaa ainoastaan summan jonka on tarjonnut, jonka jälkeen kauppa vahvistetaan virallisesti.

Mikäli tarvitaan jotain lisäpalveluita, kuten esim. tilanteessa jossa kohteen omistajaksi tulee alaikäinen ja meidän halutaan hoitavan siitä koituvat ylimääräiset selvitykset tms., sovitaan tarvittavasta työstä kohtuullinen korvaus.
Pääsääntöisesti omistajanvaihdokset hoituvat ilman lisätyön tarvetta.


Saako kohteeseen rakentaa?

     -Pääsääntöisesti myymme maata kaava-alueen ulkopuolelta eikä valmista rakennuslupaa ole. Kunnat vastaavat rakennuslupien myöntämisestä, suurimpaan osaan kohteista on mahdollisuus hakea poikkeamislupaa jotka kunta käsittelee tapauskohtaisesti.
Yleensä lupa tarkoituksenmukaiseen rakentamiseen on myönnetty, joitain tapauksia on tiedossa että on tarvinnut muuttaa rakentamissuunnitelmaa ja hakea uusi lupa ennen luvan saamista, tietoomme ei ole tullut tilannetta jossa lupa olisi jäänyt kokonaan saamatta.
Kunnat kuitenkin käsittelevät hakemukset tapauskohtaisesti, emmekä voi taata luvan myöntämistä. Kunnan rakennusvalvonta voi antaa valistuneen arvion lupamahdollisuudesta etukäteen tarkkaa suunnitelmaa vastaan.

Kohteessa on maininta mahdollisuudesta lisämaan ostoon. Paljonko se maksaa?
     -Lisämaan hinta vaihtelee sijainnista ja pinta-alasta riippuen. Samoin toteutuneet kaupat vaikuttavat jäljellä olevan maan neliöhintaan, alle hankintahinnan toteutuneet kaupat nostavat ja yli hankintahinnan toteutuneet laskevat sitä. Lähtökohtaisesti huutokaupan kautta toteutuneet kaupat ovat ostajan kannalta varsin edullisia, yleensä erikseen ostettuna hinta on korkeampi.
Mikäli olet kiinnostunut isommasta alueesta, ilmoita tavoiteltu koko/sijainti niin laskemme ajantasaisen tarjouksen.


Onko kohteessa suojelu / tuulivoima / malminetsintä / metsänkäyttö / tms hankkeita voimassa/vireillä?

     -Ostamissamme kiinteistöissä on usein joillain palstoilla suoritettu hakkuita. Mikäli aiempi omistaja on myynyt puuta pystyyn, odotamme että sopimus on täytetty ennenkuin kohde tulee myyntiin, eli olevat puut sisältyvät kauppaan jos muuta ei erikseen sovita.

Tuulivoima-, malminetsintä/kaivos-, tie-, sähkö,- vesiyhtiöillä on erilaisia hankkeita vireillä jatkuvasti eripuolella Suomea ja ne ovat pääsääntöisesti luvanvaraista toimintaa.
Joissain kohteissamme on malminetsintälupa voimassa/vireillä, ja joihinkin on tuulivoimahakemuksia vireillä.
Hankkeista, valtauksista, luvista, rajoituksista ym löytyy ajantasaista tietoa julkisista rekistereistä.
Alla linkit yleisimpiin rekistereihin:

Tiehankkeet https://www.ely-keskus.fi/tiehankkeet (ELYKESKUS)

Muinaismuistot ym https://kartta.museoverkko.fi/ (MUSEOVIRASTO)

Metsänkäyttö https://metsakeskus.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=e8c03f73165b44aa8edb276e11ca2d2c (METSÄKESKUS)

Kaivostoimintaan liittyvät https://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/ (TUKES)

Tuulivoimaan liittyvät https://tuulivoimayhdistys.fi/tuulivoima-suomessa/kartta (TUULIVOIMAYHDISTYS)

Suojelualueet https://laji.fi/map (SUOMEN LAJITIETOKESKUS)

Yleistä tietoa maankäytöstä, maannoksesta ym https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/ (MML PAIKKATIETOIKKUNA)


Miksi kohdekuvauksissa ei ole mainintaa jos jotain lupia on tai ei ole voimassa?

     -Lupia haetaan, myönnetään, perutaan, uusitaan ja jätetään uusimatta hakijoiden/haltijoiden toimesta tai valitusten kautta. Byrokratia ottaa aikansa, eikä meillä ole henkilöstöä seuraamaan erilaisia hankkeita, ja koska ko. asiat eivät rajoita omistajan maankäyttöä & luvan saaja/haltija on korvausvelvollinen haitasta, emme ole näihin seikkoihin keskittyneet.
Luvan haltijat toimivat itsenäisesti ja ilmoittavat jos haittaa on tullut sekä huolehtivat itse korvauksien maksusta, joten asiaan ei olla katsottu tarpeelliseksi enempää perehtyä.
Mikäli jokin tällainen asia on kaupan kannalta oleellinen, kaikki tiedot on vapaasti saatavilla maksutta julkisista rekistereistä.
Erikseen kysyttäessä toki selvitämme aikataulun puitteissa olevan asian tilan, jokaiseen ilmoitukseen on mahdoton saada sopimaan kaikki kaikkia kiinnostavat kysymykset.
Ilmoituksiin pyritään sisällyttämään se tieto jota ei ole saatavilla muualta, lähinnä kuvat ja sijainti ja jos on jotain mielestämme erityistä moitittavaa/kehuttavaa, tai jos on sellaista tietoa jonka saaminen edellyttäisi maksullisen palvelun käyttöä.
Edellisen kohdan kysymyksiin liittyvät asiat on selvitettävissä maksutta, ajantasaisrekistereistä.


Alueella on malminetsintälupa, mihin se vaikuttaa?
     -Malminetsintälupa ei rajoita omistajan oikeutta käyttää aluettaan / määrätä sitä. Se oikeuttaa luvan haltijaa mm. tekemään tutkimuksia alueella, maanomistajalle maksetaan oikeudesta vuotuinen korvaus. Luvan haltija korvaa omistajalle jos aiheuttaa alueella vahinkoa. Tarkempaa tietoa TUKES https://tukes.fi/teollisuus/kaivos-malminetsinta-ja-kullanhuuhdonta/malminetsinta ja https://kaiva.fi/kaivannaisala/lainsaadanto/kaivostoiminta/


Kohteessa on malminetsintälupa voimassa, kenelle korvaukset maksetaan ja kauanko niitä saa?

     -Korvaukset maksetaan lainhuudon haltijalle niin kauan kuin lupa on voimassa. Joskus luvan voimassaoloa jatketaan ja korvauksia voi saada useankin vuoden ajan, kuitenkin korvaukset lakkaavat luvan päätyttyä. Emme voi vaikuttaa luvan kestoon eikä takeita sen jatkumisesta ole.


Alueelle on suunniteltu tuulivoimala, voinko saada siitä korvauksia jos ostan kohteen?

     -Hankkeet ovat usein aikaavieviä eivätkä kaikki toteudu. Mikäli sellainen toteutuu, korvaukset maksetaan maanomistajalle (lainhuudon haltija). Emme vastaa hankkeiden toteutumisesta.


Mitä kuluja ostajalle tulee kauppasumman lisäksi, milloin/mihin ne maksetaan ja paljonko ne on?

     -Kaupanvahvistus-, lainhuuto-, (mikäli määräala kyseessä)lohkomiskulut, sekä varainsiirtovero. Taksat perustuvat voimassa olevaan valtiovallan määrittämään hinnastoon ja ne maksetaan suoraan ko. instanssille.
Esim. 10000e hintainen 50000m2 suuruinen määräala sähköisen (kiinteistövaihdannanpalvelu) järjestelmän kautta hoidettuna kustantaa v.2024 hinnaston mukaan: asiointimaksu (kaupanvahvistus&lainhuuto) 221e joka maksetaan palvelimen kautta ennen allekirjoitusta. Varainsiirtovero 300e (ilmoitus verosta tulee tehdä allekirjoituksen jälkeen, vero maksetaan 6kk sisällä ilmoituksen jättämisestä), lohkomismaksu 1630e erääntyy normaalisti 4-7kk kaupanvahvistuksesta 1kk lohkomistoimituksen jälkeen (tarkempaa tietoa https://www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot/kiinteistokauppa-tai-muu-omistajanvaihdos/muodosta-uusi-kiinteisto-lohkomalla

Muita kauppaan liittyviä kustannuksia ei tule.


Olemme jo vahvistaneet kaupan mutta haluankin ostaa lisämaata. Saako lisäyksen vielä samaan lohkomiseen vai veloitetaanko lohkomismaksu kahteen kertaan?
     -Jos asia on vielä vireillä eikä toimitusta ole viety loppuun, on mahdollista lisätä pinta-alaa samaan lohkomiseen. Tilanteen voi varmistaa MML käsittelijältä ennen uutta kauppaa.


Kuka vastaa jos en saa rakennuslupaa?
     -Mikäli rakennusluvan saaminen on 100% varma, siitä on ilmoituksessa maininta. Yleensä kohteissamme ei ole erillistä mainintaa luvan saamisesta johtuen poikkeamamenettelyn tarpeesta ja kunnan tapauskohtaisesta harkinnasta. Tällöin, mikäli kohde ollaan hankkimassa nimenomaan rakentamista varten, on siihen liittyvät mahdollisuudet selvitettävä itse kyseisen kunnan rakennusvalvonnasta.
Näihin emme voi vaikuttaa, muutoin kuin mahdollisena naapurina hyväksymällä hankkeen jonka ilmanmuuta aina kysyttäessä hyväksymmekin.
Kunnat toisinaan muuttavat kaavoja, perusteita poikkeamalle ja lisäksi on maankäyttöön vaikuttavia maakuntakaavoja ym seikkoja jotka elävät ajassa poliittistenkin tuulien mukaan, näistä syistä emme ota kantaa luvansaamiseen liittyviin asioihin emmekä vastaa niistä.


Useissa kohteissa on mainittu oikeus/osuus yhteisiin/erityisiin oikeuksiin, mitä ne tarkoittavat ja koituuko niistä kuluja?

     -Osuudet yhteisiin/erityisiin ovat kantakiinteistölle kuuluvia etuisuuksia jotka oikeuttavat  kiinteistön omistajaa käyttämään ko. yhteisaluekiinteistöihin kuuluvia maa/vesialueita ja mahdollisesti niillä sijaitsevia rakennuksia.

Joissain tapauksissa niihin liittyy myös kalastuksellisia etuisuuksia.

Osuuskunnilla voi olla erilliset säännöt esim. erilaisista osuusluvuista jotka voivat vaikuttaa kalastusluvan hintaan/sen saamiseen, joihinkin yhteisiin riittää pelkkä osuuden olemassa olo oikeuttamaan esim. kalastuksen. Niiden merkityksellä on vaihtelua ja yleensä osuuden merkityksen selvittely jää tulevan omistajan tehtäväksi. Usein on niin että yhteisen vesialueen kalastusoikeus on vain osuuden haltijoilla, joko maksua vastaan tai pelkän valtion kalastuskortin kautta. Kustannuksia niistä ei koidu, eikä yleensä tulojakaan.



Tässä useimmin kysyttyihin asioihin vastauksia, suositamme katsomaan huolellisesti ilmoitusten liitekuvat, käymään paikanpäällä ja tutustumaan kohteista eritavalla saatavilla oleviin tietoihin sillä tarkkuudella jotka ovat itselle hyvän lopputuloksen saamiseksi merkityksellisiä.
Sekä kysymään jos jokin mietityttää.

Koska erilaisia odotuksia ja tarpeita on yhtäpaljon kuin ihmisiä, emme valitettavasti kykene ennakkoon vastaamaan kaikkiin joillekin merkityksellisiin kysymyksiin tyhjentävästi, joten on hyvä paneutua asiaan käytettävissä olevin keinoin.
Lähes kaikkeen kuitenkin löytyy vastaus.


Mielestämme tärkeimmät muistisäännöt ovat -jos epäilet älä oleta ja osta, vaan selvitä ensin merkitykselliset seikat ja -vain korkein tarjous voittaa.

Meille oleellista on että asiakas on tyytyväinen, mieluummin huonompi hinta kuin pettynyt asiakas. Siksi on tärkeää että jättäessäsi tarjouksen olet tutustunut käytettävissä oleviin tietolähteisiin riittävällä tavalla.


Onnea kauppoihin!